Στο πλαίσιο του Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα «Our Common Cultivation Bring us Together (OCCBUT) - H κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά».
Το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας φιλοξένησε την έκτη και τελευταία διακρατική συνάντηση σε δράση Erasmus+ KA229, από τις 18-22 Απριλίου, που οργανώθηκε στο σχολείο μας μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 με θέμα «OurCommon Cultivation Brings Us Together (OCCBUT) - Η κοινή μας καλλιέργεια μάς φέρνει πιο κοντά».
Το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών (2020 - 2023) και το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο συμμετέχει ως εταίρος άλλων πέντε σχολείων από ευρωπαϊκές χώρες της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Συντονιστικό σχολείο του προγράμματος είναι το Ευρυβιάδειο Γυμνάσιο Λάρνακας με γενική συντονίστρια τη Β.Δ. Στέλλα Μάουερ. Στη συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του προγράμματος Erasmus και οι καθηγητές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Το έργο μελετά την αμπελουργία σε σχέση με τους τομείς της κουλτούρας, της βιοτεχνολογίας, διατροφής και υγείας, οικονομίας, εκπαίδευσης και την προσαρμογή της καλλιέργειας στην κλιματική αλλαγή καθώς και τα επαγγέλματα γύρω από την αμπελουργία. Οι εργασίες της εβδομάδας αυτής είχαν τον τίτλο «Αμπελώνες και κλιματική αλλαγή». Την πρώτη μέρα υποδεχτήκαμε τους φιλοξενούμενούς μας με μια πολύ όμορφη τελετή στα πλαίσια της οποίας μας τίμησε με την παρουσία του ο δήμαρχος της Λάρνακας, κύριος Ανδρέας Βύρας, απευθύνοντάς μας σύντομο χαιρετισμό. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των μαθητών από όλες τις χώρες αναφορικά με τους αμπελώνες και τη κλιματική αλλαγή με εικόνες, βίντεο, συνεντεύξεις από αμπελουργούς, παραδοσιακά ποιήματα, τραγούδια, χορούς και θεατρικά. Στο τέλος η ομάδα της κάθε χώρας φωτογραφήθηκε με τον δήμαρχο και του πρόσφεραν αναμνηστικά δώρα. Επειτα έγινε περιήγηση στην πόλη της Λάρνακας. Αφού τελείωσε η περιήγηση, παραθέσαμε γεύμα στο σχολείο συνοδευόμενο με παραδοσιακά κυπριακά προϊόντα. Το απόγευμα έγιναν βιωματικά εργαστήρια παρασκευής παλουζέ και ζωγραφικής σε πέτρα με θέματα εμπνευσμένα από την αμπελουργία. Τα παιδιά διασκέδασαν με κυπριακά παραδοσιακά παιχνίδια, χορούς και τραγούδια. Τη δεύτερη μέρα επισκεφθήκαμε τον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου και το μουσείο κρασιού στην Ερήμη. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με βόλτα στη μαρίνα Λεμεσού. Την τρίτη μέρα πραγματοποιήθηκε μονοήμερη εκδρομή στο παραδοσιακό χωριό του Ομόδους. Αφού ξεναγηθήκαμε στο οινοποιείο και στους αμπελώνες Γερολέμου, δοκιμάσαμε τα εξαιρετικά κρασιά. Στη συνέχεια σεργιανίσαμε στα στενά γραφικά σοκάκια του χωριού και γευματίσαμε σε παραδοσιακή ταβέρνα.Την τέταρτη μέρα απολαύσαμε ολοήμερη βαρκάδα στην Αγία Νάπα και αγναντέψαμε την κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν με την αποχαιρετιστήρια τελετή και την απονομή των πιστοποιητικών συμμετοχής στους μαθητές και καθηγητές. Οι μαθητές διασκέδασαν με παραδοσιακούς χορούς και κυπριακά εδέσματα.. . Οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις που αποκόμισαν μαθητές και εκπαιδευτικοί πολλές και αξέχαστες! Η ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικα παιδιά από πέντε διαφορετικές χώρες και να δημιουργήσουν δεσμούς και φιλίες δείχνει τη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος. Είναι, ομολογουμένως, ιδιαίτερα επωφελές άνθρωποι από έξι διαφορετικές χώρες να έχουν τέτοιες ευκαιρίες να ανταλλάσσουν απόψεις για τον τόπο διαμονής τους, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα της χώρας τους. Είναι κάτι που προωθεί την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία των λαών και την αποδοχή των διαφορετικών πολιτισμών.
Μπορείτε να απολαύσετε το ταξίδι μας και τις δράσεις μας στο πιο κάτω σύνδεσμο: